A Legendák születése című DVD sorozatunk 119.darabja ez. Felvételünk az 1994-es Nemzeti Színház-beli előadás, melynek főszereplője Fazekas Andrea, és ifj. Jászai László voltak IVÁNKA CSABA rendezésében. 

A darabról: Bródy arról ír, hogyan tiporja el a hatalom az ideológia nevében az embert, a hivatástudatot, a szakmaiságot, hogyan lesz az önzés úrrá a közösségen, miközben hangzatosan az ellenkezőjét hangsúlyozzák.
A huszonkét éves Tóth Flóra, a falusi tanítónő nem adja magát az erkölcs, a morál és a hit nevében őt birtokba venni kívánó helyi kiskirályoknak, a közösség notabilitásainak. Az előadás azonban nem hirdet igazságot, nem foglal állást, azt meghagyja nekünk. Ettől talán még élesebb a penge, hiszen azt az állapotot látjuk, amikor valaki saját érdekeit a közösség érdekének tekinti, nem tesz különbséget a kettő között. És mivel ma is van ilyen, ez az előadás határozottan a jelenben játszódik.
Pedig valójában mindez 1908-ban történik... A kilátástalanság nem csupán egy jellemzője ennek a közegnek, hanem alapvető meghatározója. Olyan Önkényes erkölcscsőszök akarják meghatározni hogyan éljenek az emberek, akik a hatalomban ülve a legelemibb normákat sem tartják be....