Az életút-film nem más, mint egy olyan összeállítás, mely alkalmas arra, hogy egy-egy személy alakját felidézhessük, betekintést nyerjünk egyéniségébe, történetébe, sorsába. Alapvetően a minél szélesebb körű, a sematikus fordulatoktól mentes, tényleges és valós visszaemlékezést kívánjuk megvalósítani egy-egy ilyen összeállítással. Tapasztalataink szerint egy búcsúztatás, vagy tószt során sajnos sokszor a leglaposabb közhelyek hangoznak el, a számunkra legfontosabb személyekről, melyek fájdalmasan semmitmondóak… Úgy gondoljuk, hogy a valós, és szeretet-teljes búcsúra, ill. megemlékezésre adunk alkalmat azzal, ha kihasználva a kor adta technikai lehetőségeket meglévő fényképek, családi videók, magnófelvételek, esetleg személyes beszámolók, és történetek rögzítésével, és felelevenítésével idézzük fel a szeretett személyt. Ez lehet rövid, 5 percig sem tartó, egészen az akár 1 órás komplett dokumentum-filmig, melyben bemutathatunk egy-egy életutat, szakmai karriert, tudományos munkásságot, vagy akár művészi alkotásokat. Kérdésekkel, helyszínekkel, szituációkkal, munkatársak, ismerősök, családtagok megszólaltatásával téve érdekessé és változatossá az emlék-filmet.

Természetesen, egy-egy ilyen összeállítást nem feltétlenül csak búcsúzásképpen készíthetünk, hiszen egy-egy jelentősebb életesemény is lehet alkalom arra, hogy megemlékezzünk róla. Az eljárás ilyenkor is hasonló, csak az elkészítés aspektusa felhőtlenebb. Lehet társadalmi, munkahelyi, tudományos, vagy éppen családi ok. Olyan momentumok, amiket szeretnénk elmondani, megmutatni másoknak is: ismerősöknek, szakmai partnereknek, a szűkebb, vagy a tágabb világnak, és amit akár a déd- és ükunokáink is láthatnak, hogy ők is osztozzanak örömünkben. Ilyenkor is felhasználjuk a családi fotóalbumot, szakmai, vagy művészi elismerések dokumentumait, netán kedvelt videofelvételeket, hogy minél színesebben tudjuk bemutatni a karaktert, és az élet fontos mozzanatait. Ezen kívül jellemző élethelyzeteken keresztül vázoljuk alanyunk / alanyaink karakterét, főbb jellemvonásait.

Egészen nyitott gondolkodású családok, közösségek pedig választhatják azt a metódust is, hogy egy-egy emlék-film elkészültét eleve az utókornak szánják, és a benne szereplők, és megszólalók emlékeiket úgy osztják meg, hogy azzal már a saját maguk utódaira gondolnak, velük osztják meg mai gondolataikat. Mi, a film készítői, ekkor életrajzszerűen feldolgozzuk egy-egy ember, család, közösség élettörténetét, bemutatjuk sikereit, eredményeit, egy-egy életút meghatározó állomásait. Többen is megszólalhatnak a filmben, akik egy-egy mozzanatról hitelesen tudnak vallani. Célunk, hogy egy könnyed és felszabadult társalgást rögzítsünk, melyen keresztül valós képet festhetünk riportalanyunkról. Mindhárom változatban közös, hogy az örökül hagyott emlékek személyesek, és hitelesek. Ráadásul könnyen megoszthatóak is, így könnyen átélhetővé tehetőek nagyobb ismeretségi körben is. Mód van arra is, hogy az elkészült művet egy-egy alkalommal kivetítőn levetítsük, illetve, hogy dvd-n sokszorosítva, akár alkalmi csomagolásban adjuk át, akár több száz példányban is. Sőt, mód van arra is, hogy internetes megosztással – korlátozott hozzáféréssel, a megrendelő akarata szerinti jogosultságok figyelembe vételével - bárki számára elérhető legyen, bárhol is éljen a világban. Ha úgy érzi tehát, hogy elege van az üres, lélektelen búcsúztatásokból, megemlékezésekből, ünnepségekből, személytelen, rettenetes sablonokból, akkor itt az alkalom: éljen ezzel a lehetősséggel, és hálásak lesznek Önnek!

 

Az árképzésünk forintosítva így alakul, a komponensek számától, és a film hosszától függően, 2017.november 1-étől: